Sökmotoroptimering

TV, radio och print har länge ansetts vara traditionella marknadsföringskanaler. Idag räknar vi även med digitala marknadsföringskanaler bland de traditionella. Nästan alla våra informationssökningar görs idag på nätet och Google står för 95 % av alla sökningar. För att din hemsida skall vara attraktiv för dina kunder och för att du ska synas när någon söker information om dina tjänster eller varor så måste hemsidan vara optimerad för både besökare och sökmotorerna. Denna digitala marknadsföringsteknik kallas sökmotoroptimering – SEO.

varfor-satsa-pa-sokmotoroptimering

Varför ska jag satsa på sökmotoroptimering?

I takt med att sökmotorerna blir smartare och smartare så börjar de också förstå vad vi söker, precis i samma ögonblick som vi söker efter det. Samtidigt kartlägger bland annat Google företag över hela världen, vilket gör att många andra traditionella söktjänster blir mer eller mindre onödiga. När vi lever i en tid där vi googlar mer och mer, och ord som ”ogooglebar” dyker upp i nyordslistor – då måste vi också förstå att synlighet i sökmotorerna idag har blivit en av de viktigaste kanalerna för marknadsföring. Inte minst blir detta tydligt när siffror säger att vi svenskar tillsammans googlar mer än 40 miljoner gånger – varje dag.

95% av all internettrafik kommer från Google.

Hur går sökmotoroptimering till?

Envishet och ett gediget handarbete.

Har du någon gång blivit lovad att hamna på förstaplatsen på Google bara du betalar x antal tusenlappar? Vårt råd är att släppa det. Det finns tyvärr ingen quick fix för att få förstaplatsen och sedan behålla den. Lösningen är istället ett långsiktigt och uthålligt arbete med att ständigt göra små justeringar. Vi på Trafikbyrån jobbar utifrån fem punkter inom SEO, där varje enskild nivå är viktig för det fortsatta arbetet.

1. Analys av nuläget

Vi börjar med en analys av din hemsida. Här tittar vi på struktur och innehåll utifrån hur sökmotorerna jobbar. Det är också här vi bestämmer vad vi behöver jobba med i början av projektet.

2. Sökordsstrategi

Här analyserar vi din hemsidas placeringar i Googles träfflista beroende på vilka sökfraser som man använder. Vi tittar också på alternativa sökord som din målgrupp använder. Sedan jämför vi konkurrensen på sökorden och tittar på hur många sökningar som görs per ord.

3. On page – Innehåll för besökaren

Vi gör förändringar på hemsidan utifrån analysen, som vi gjorde i punkt nummer 1, med utgångspunkt i sökordsstrategin från punkt nummer 2. Dessa ändringar ligger till grund för att din hemsida ska hamna högt i sökmotorernas resultat och för att besökare ska få så bra information som möjligt när de besöker din hemsida.

4. Off page – länkar som skapar kraft

Länkar till din hemsida är luften under vingarna. De är garantin för att innehållet är bra och håller en hög kvalitet. Vi tar fram en strategi för hur du ska få fler länkar och därmed också högre positioner i Googles träfflista.

5. Rapportering

Uppföljning är grunden för ett fortsatt bra arbete. Därför ser vi till att du hela tiden får rapporter över trafiken till din hemsida, men också hur din position på Googles träfflista rör sig.

iphone-mockup

Hur syns du på google?

SEO är förkortning för Search Engine Optimization, kort och gott sökmotoroptimering på svenska. Det handlar om att göra din sajt synlig i sökmotorer som finns på internet. Den som du troligtvis använder är Google, men det finns även andra som till exempel Bing och Yahoo.

Fyller hemsidan sin funktion?

Att arbeta med hur man syns på Google är idag en nödvändighet, oavsett om det är en vanlig hemsida utan eller med webbshop. Man vill alltid synas högt upp i träfflistan på viktiga och strategiska sökord. Men räcker det?

Många fastnar på positioner och antalet sökningar för att göra en bedömning om hemsidan mår bra och fyller sin funktion. Stannar man där får man en felaktig bild av verkligheten. Att man har många besökare på hemsidan är nämligen inte alltid samma sak som att den genererar affärer.

Vad är konverteringsoptimering?

När man pratar om sökmotoroptimering och varför det är viktigt brukar man jämföra det med att ha en nybyggd butik mitt ute i skogen, utan att ha några vägar som leder till den. Bra vägbeskrivningar, skyltar och vägar hjälper besökarna att hitta till butiken på samma sätt som bra positioner i träfflistan på Google. Det är sen upp till butikspersonalen att hjälpa besökaren rätt.

Hur fungerar det på internet och i t.ex. en webbshop när man inte har en person som kan visa vägen? Det är här man börjar prata om konverteringsoptimering.

Det finns inte någon anledning att ha en butik utan vägar som leder till den. Lika meningslöst är det att ha en butik full med kunder som inte hittar till kassan. Hinder i vägen gör att kunderna tröttnar och lämnar varukorgen.

Vi hjälper till att underlätta vägen från att man går in i butiken till att man kommer fram till kassan. Oavsett om man har en webbshop eller inte är målet att få besökaren att göra det vi vill. Det kan vara allt från att fylla i ett kontaktformulär, till att göra klart ett köp eller att bara hitta öppettider snabbt och smidigt.

 

Så du har bestämt dig för att du vill synas på Google och att sökmotoroptimering är något för dig. Vi förstår att Googles förstasida låter lockande, men det kräver också arbete. Vi är beredda att hjälpa dig igång med arbetet omedelbart och börja din resa till Googles förstasida.

Läs vidare om

Ny Hemsida

Ibland behöver man starta från grunden. En hemsida är ditt kontor på internet.

Tänk även på

Googleannonsering

Det mest effektiva sättet att annonsera är att endast visa annonser kunder ber om. Låt oss hjälpa dig ta nästa steg.

Kontakta oss redan idag

Varmt välkommen att kontakta oss i alla frågor - stora som små - som rör din marknadsföring på internet. Vi svarar oftast inom en timma.

 

Skicka

Om oss

Vi är en trafikbyrå som hjälper företag och organisationer att synas på internet. Vår vardag består av arbete med bland annat webb, sökmotoroptimering, sökannonsering och aktiviteter i sociala medier. Våra kunder finns över hela landet, från Ystad i söder till Luleå i norr. Du hittar oss i vackra Jönköping i mitten av södra Sverige. Välkommen!

Kontakta oss

Adress

Huskvarnavägen 27,
554 54 Jönköping

Nummer:

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
Google Partners Trafikbyrån i Sverige AB